Sensommeren og høsten er høysesong for Forsvarsbyggs eksplosivrydding i det gamle skytefeltet i Hjerkinn. Forrige uke var det rydding i området ved Einøvlingsvatnet, og det ble blant annet sprengt blindgjengere som var funnet.

– Området er førstegangsareal for rydding, og det er vanskelig terreng. Vi hadde 86 funn forrige uke, forteller prosjektleder for restaureringen på Hjerkinn, Pål Skovli Henriksen i Forsvarsbygg.

Ekplosiv ryddegruppeFor å ta seg inn i området brukte Forsvarsbygg to beltevogner, lastebiler og personbiler. Skovli Henriksen forteller at en eksplosiv ryddegruppe består av 30 soldater pluss ammunisjonseksperter. En av beltevognene brukes til å frakte skrap ut fra områdene, en annen til sanitet.

– Vi er nødt til å ha førstehjelpsbistand ute i felten, sier Skovli Henriksen.

– Sårbar natur

Etter mye nedbør i sommer er det vått i bakken, og det er tydelige spor etter ferden. Ola Ekren, som har bu ved Einøvlingsvatnet, synes sårene i naturen er forferdelige.

– En kan bli helt matt når en ser det. Det er høgfjell og sårbar natur. Jeg synes det er begynner å bli feil utvikling, når militære kan kjøre som de vil, men de med el-sykkel blir nektet, sier Ekren.

I tillegg til kjøretøyene, ble helikopter benyttet til å frakte inn og ut mannskap av området.

– Det var myrområde der de kjørte. Det var et lett, gammelt kjørespor der fra før. Men jeg synes de kunne vært mer forsiktig, og kjørt der det var tørrere, sier Ekren.

Mange reaksjoner

Ekren delte bilder han tok på gruppen «Bevaring av Snøheim/Ring vegen» på Facebook. Innlegget har skapt et stort engasjement. Mange synes at Forsvarsbygg burde vist større hensyn i ferdselen sin.

Enkelte forteller om egne opplevelser, der de har fått avslag på søknader for å frakte nødvendig utstyr langs traktorveg inn til egne buer, mens Forsvarsbygg kjører lovlig med store kjøretøy.

Andre tar til orde for at det er nødvendig ferdsel i en begrenset periode for å få ryddet området etter over 70 år som skytefelt.

Vannet rant i sporene

Øistein Aspehol og Liv Bentdal Aspehol fra Dombås var også i Einøvlingen i helga, og synes kjøretøyene hadde vært harde mot den sårbare naturen. Liv tok flere bilder av sporene, og forteller at det var såpass vått at vannet rant i sporene etter beltevognene. Ett av sporene gikk få meter fra hytteveggen til hytta Liv og Øistein lånte, og ned til vannet.

Forsvarsbygg beklager

Forsvarsbygg jobber etter overordnete retningslinjer og en egen naturrestaureringsplan for Hjerkinn når de utfører ryddejobben i skytefeltet. Ett av hovedprinsippet er å sette minst mulig spor etter seg i terrenget.

– Vi var opplyst om kjøresporene tirsdag, og ba da ryddegruppa om å kjøre lenger opp i terrenget. Vi beklager at dette skjedde. Vi så sporene fra helikopteret, og når vi oppdaget det ba vi ryddegruppen om å kjøre lenger opp og kjøre flere spor. Det blir mindre belastning enn at flere beltevogner kjøre i samme spor, sier Skovli Henriksen.

Han legger seg flat etter hendelsen, og vil nå undersøke sporene i Einøvlingen.

– Jeg visste ikke at det var så alvorlig. Hvis det er så alvorlig må vi se på det med eksperter, om det er mulig å gjøre noe med det, sier han.

Skovli Henriksen sier at kjøringen i såpass vått terreng var en glipp i rutinene.

– Vi er lei oss for det, og vil undersøke det nærmere, sier han.

Beltevognene er de eneste kjøretøyene som tar seg frem i terrenget på sommerstid. En beltevogn veier rundt 6,5 tonn, og kjører tur-retur inn i ryddeområder hver dag arbeidet pågår.

Ferdig i 2020

Restaureringen av skytefeltet startet i 2006, og er planlagt ferdig i 2020. Da skal Hjerkinn skytefelt være tilbakeført til naturen. En verneplanprosess for området er påbegynt, og et verneforslag for området skal etter planen ut på bred høring i desember i år. Her er Fylkesmannen opptatt av at området skal ha minst mulig spor etter skytefeltet og oppryddingsarbeidet.

Ryddingen tar tid

Skovli Henriksen forteller at eksplosivryddingen kommer til å fortsette ut 2020. Han forteller at de totalt er i rute, men det er mye arbeid som gjenstår de siste knappe fire årene.

– Etter denne sesongen nærmer vi oss grovt sett å ha ryddet hele feltet to ganger. I hovedsak vil vi komplimentere det neste år, sier prosjektlederen.

Etter at hele området er gått over to ganger vil de stedene som er tyngst belastet prioriteres. I tillegg skal veger fjernes og revegeters, og fortsatt er det noe anlegg som skal ryddes.

Så langt er 460 tonn metallavfall ryddet ut av det gamle skytefeltet, som etter planen skal bli en utvidelse av Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark.