NasjonalparkSkriket arrangeres for tredje gang i år. Det er ingen store endringer fra de tidligere rundene i 2012 og 2014, det blir knappe to måneder med øvinger før finalen i Vågåhallen 29. oktober.

– Sosialt og moro

Tiltaket er åpent for alle over 13 år som ønsker å være med. I år er det nye korledere både for Dovre og Lesja. Jenny Therese Imenes-Nyløkken debuterer som korleder for Lesja. Hun har vært med i kor før, og korslaget én gang tidligere, og har studert korledelse på videregående. Hun mener det viktigste er å ha sangglede.

– En trenger ikke ha erfaring fra kor. Dette er sosialt, og en skal ha det gøy, sier Jenny.

Glorvigen leder Dovre

Den kjente folkemusikeren Bjørn Sigurd Glorvigen, opprinnelig fra Dovre, skal lede Dovre-koret. Han har gitt ut plater alene og med ulike band, og var medlem av Oslo Kammerkor i 10 år.

Bjørn Sigurd Glorvigen skal lede Dovre-koret. (Arkiv)

Korene skal synge lære seg tre sanger hver, en av dem skal alle korene synge felles. Den ene sangen må være norsk, og en av sangene må synges a capella.

– Det er sanger med litt futt i, lover Jenny, som ikke kan fortelle hvilke sanger hun har valgt.

Oppstart for Lesja-koret er torsdag 25. august, oppstarten for Dovre-koret er mandag 29. august.

Folkehelse

Tiltaket er et folkehelseprosjekt i regi av Regionrådet for Nord-Gudbrandsdalen, og i prosjektgruppa er en representant fra hver av de seks kommunene i norddalen. Anethe Kleven er kontakt for Dovre kommune, og Astrid Kvam Helset for Lesja kommune. Prosjektleder for arrangementet, Stian Høglien fra regionrådet, forteller at NasjonalparkSkriket skal være en sosial møteplass, i tillegg til at sang er en fysisk aktivitet.

– Det er en møtetid over nesten tre måneder, der folk kan treffe hverandre på andre arenaer enn til daglig, sier Høglien.

Åpent for alle

Selv om alle kan være med, håper Høglien det tidsavgrensede arrangementet treffer de liker å synge, men som kanskje ikke er med i kor fra før.

– Det er ingen audition, det er bare å møte opp første kvelden, sier Høglien.

I år har han gått spesielt ut til flyktningekonsulenter i kommunene, i håp om at prosjektet også kan bidra til integrering.

– Det har vi spesielt fokus på i år. Sang kan være en fin måte å lære språk på, sier Høglien.

– Identitetsskapende

Vinneren av korslaget for Nord-Gudbrandsdalen blir kåret av en jury i Vågåhallen i oktober, og premien er 20 000 kroner som skal gå til folkehelsetiltak i kommunen. Dovre vant NasjonalparkSkriket i 2014.

– NasjonalparkSkriket skal sette Nord-Gudbransdalen på kartet, og skal være identitetsskapende. Det skal være samlende, selv om det nok blir sunn konkurranse mellom kommunene, sier Høglien.