Ildsjeler fra Dombås IL jobber i helga med å få kjørt ut snø for å legge skiløyper på stadion. Det blir en 1,5 kilometer lang løype og standplass med 40 centimeter tykt dekke klar for skiløpere fra tirsdag.

Dugnadsinnsats gir mange tilreisende

I fjor var det mange som tok turen til Dombås for å trene på snø, blant annet juniorløpere, det norske landslagsløpere og det franske skiskytterlandslaget. Overnattingsbedrifter rundet 2800 gjestedøgn på grunn av treningsforholdene på snø i oktober og november.

– Det er god PR for Dombås, og betyr mye for næringslivet. Det er en måte for oss å gi tilbake til næringslivet på, for at de er med å sponser oss, sier Hans Olav Arnekleiv fra skigruppa i Dombås IL.

– Ved større mesterskap er det krav om å ha kunstsnø i bunn, forklarer Arnekleiv.

- Om det blir større, blir det inntekter til å drifte klubben. Skigruppa har et årlig budsjett på nesten 500 000 kroner, da må vi ha noen inntekter, sier leder for utviklingsgruppa for skistadion, Arild Killi.

Det er mange aktive skiskyttere og langrennsløpere i skigruppa, og klubben har de siste årene arrangert to Norgesmesterskap og flere andre større renn.

Forskningsprosjekt på unik snølagring

Snølagringen på Dombås er unik. I fjor ble det sprengt ut masse for å lage et "kjøleskap" i fjell til snømassene. Vanligvis blir snøen lagret på bakken, med et lag flis, eller en isolerende presenning over.

- Studenter fra NTNU i Trondheim og høyskolen på Gjøvik forsker på måten å lagre på, forklarer Killi.

Det er tatt mange målinger av snøen, og det er rundt 15 prosent svinn av haugen som består cirka 10 000 kubikkmeter med snø.

– En del av svinnet er vannet som trekker lenger ned i snøen, så i realiteten er det noe mindre svinn, sier Killi.

Spleiselag

Med løyper så tidlig i sesongen, håper idrettslaget å fylle opp med nasjonale og internasjonale skiløpere. Allerede har noen landslag varslet sin ankomst til Dombås neste uke.

– Vi etterstreber at det er god kvalitet på snøen, sier Killi.

Løypene har et budsjett på 300 000 kroner, pluss et godt antall dugnadstimer. Det er et spleiselag mellom lokale bedrifter, idrettslaget, Dovre kommune, Regionrådet for Nord-Gudbrandsdalen og Oppland Fylkeskommune.

Torsdag startet arbeidet med å fjerne barken over snøhaugen, og fredag startet utkjøringen av snøen som er lagret i "kjøleskapet" over sommeren.