Anders Olsen Vold, opprinnelig fra Dombås, stiller til valg på stortingslista til Liberalistene. (Foto: Privat)

Anders Olsen Vold, opprinnelig fra Dombås, stiller til valg på stortingslista til Liberalistene. Foto: Privat

Fersk liberalist på stortingsliste

Anders Olsen Vold (31) er rykende fersk politiker, men starter som stortingskandidat til høstens valg.

Riktignok er Olsen Vold på 15. plass på lista til Liberalistene i Akershus. Men han har en ambisjon om å kunne klatre høyere på lista til neste kommunevalg.

Olsen Vold bor i Skedsmokorset med samboer, barn og hund, og er opprinnelig fra Dombås. I første omgang beskriver han å det stå på stortingsliste, og i det hele tatt engasjere seg som politiker, litt utenfor komfortsonen.

– Politikk for meg var en stor smørje, men så dukket det opp et lite parti som var rett i ånden for meg, forteller Olsen Vold.

Han meldte seg inn i partiet i 2016, og den politiske aktiviteten hans har vært økende det siste kalenderåret.

Ideologi

Liberalistene er et ungt parti. Det ble stiftet i 2014, og er i korte trekk et prinsippfast parti som vil ta makt bort fra stat og politikere, og la folk få større frihet til å råde over egen økonomi og eiendom,

Synet på personlig frihet er ett av områdene Liberalistene skiller seg en del fra de andre større partiene. De vil avskaffe velferdsstaten fordi de mener den ikke er økonomisk bærekraftig. Eiendomsretten står sterkt som en av deres kjernesaker, det samme er å fjerne forbud mot «forbrytelser uten offer», som pengespill og narkotika. Men rettstaten står sterkt, med domstol, politi og militær.

– Egentlig er prinsippet som Kardemommeloven. Hvis du er snill og grei og ikke plager andre, får du gjøre som du vil, sier Olsen Vold.

Ingen subsidier

Liberalistene vil også fjerne subsidiene til landbruket, og få full næringsfrihet for landbruket. Olsen Vold skjønner at idealismen er fjernt for mange som er vant med et sosialdemokratisk velferdssamfunn, og kanskje spesielt i landbrukskommuner i Gudbrandsdalen.

– Jeg tror aldri at velferdsstaten blir helt borte. Men jeg håper å dra den mer i den retningen at det går bort mindre penger til byråkrati og unødvendige ting. Jeg tror at en med dette tankesettet kjører toget i rett retning, så kan en heller hoppe av når en er fornøyd, sier Olsen Vold.

Olsen Vold viser til eksempler som New Zealand. PÅ 1980-tallet ble de aller fleste subsidiene til landbruket fjernet. Siden da har ikke spådommene om konkurser gått i oppfyllelse, men landbruket har økt produksjonen og holdt prisnivået på varene oppe.

Økende medlemstall

Liberalistene har hatt et økende medlemstall siden oppstarten, og har nå 2209 medlemmer, like før landsmøtet nå i helga.

– Vi er det raskest voksende ungdomspartiet, og har tatt igjen KrF, forteller Olsen Vold.

Han forteller at medlemmene er et bredt spekter av befolkingen, over hele landet.

Partiet håper på én representant i Stortinget etter årets valg, som et av tre nykommere på valglista. De to andre er Alliansen, som har Norge ut av EØS som en av fanesakene, samt Helsepartiet, som i hovedsak kjemper for en større prioritering av helsesektoren.

Maria Kampesæter Kleiven

Mer å lese på Vigga:
 
LIBERALISTENE
  • Liberalistene ble grunnlagt i 2014. Partileder er Arnt Rune Flekstad.
  • Partiet mener at staten skal tjene innbyggerne, og ikke omvendt. Statens oppgave er å beskytte folks rett til eget liv og å leve i fred.
  • Selv om Grunnloven av 1814 er påvirket av samtidens liberale tankegang, har ikke liberalismen tradisjonelt stått sterkt i Norge. Fremskrittspartiet hadde en liberalistisk fløy som gikk ut av partiet i 1994. Liberalistene tar opp tråden fra Det Liberale Folkeparti som i 2001 endret profil fra å være sosialliberalt til konsekvent liberalistisk.
  • Kilde: Liberalistene.org
Leses nå:
 

Nyåpning på Dombås

Opplevelser til lands og til vanns.

Fredag åpnet Dovrefjell Adventures på Dombås.

Nei fra forvaltningsstyret

Godkjente ikke nytt vald

Grunneiere på Lesjaskog vil danne eget grunneierlag. Det sa forvaltningsstyret nei til.

Dovre på topp

Dovre er vinneren av Kommunebarometeret 2017. Lesja er på 14 plass av landets 427 kommuner.

Fortsatt stort behov for investeringer

Kristian Flagestad jobber med en søknad om tilskudd til Innovasjon Norge som han håper vil bli godkjent. Da går byggestarten på tilbygg til fjøset neste år.

«Landslaget» mot Dombås Old Boys

Scoret mot Grodås

Dombås Old Boys tapte riktignok 1-4 mot «landslaget», men Jan Inge Haugen kan likevel skryte av å ha scoret mål med Frode Grodås som keeper.

Vil utvikle perlen i sentrum

Sjogg Event vil finne ut om det er mulig å utvikle det de mener er «perlen» i Dombås sentrum - Dombåshaugen.

Redaktørskifte

Fra og med torsdag denne uken tar Astrid Kvam Helset over redaktørrollen i Vigga.

Sondre og Tanya

Øverst på verdensrankingen

Etter å ha vunnet World Master i Sveits ligger nå danseparet Sondre Olsen-Bye og Tanya Georgiievska øverst på rankingen i Boogie Woogie.

Hektisk ryddesesong

Nå skal vegene fjernes i skytefeltet.

Eiendom skifter eier

Se eiendomsoverdragelser for den siste måneden på vårt interaktive kart.

Neste uke kommer Grodås, Halle, Sundby og flere

Byr opp til stjerneduell

Det er noe uklart om det er tidligere landslagsspillere eller lokale Old boys-spillere som regnes som stjerner, men Old boys lover en real showkamp den 15. juni.

Nyetablert selskap

Tilbyr opplevelser til lands og til vanns

Ole Johan Steinvik satser nå sammen med Jo og Andreas Holum i et nytt aktivitetsselskap.

Mål oppnådd:

Eliteokse fra Lora

Mange års arbeid har endelig gitt resultater for Ole Bjørner Flittie. Onsdag fikk han kåret sin første NRF eliteokse.