Anders Olsen Vold, opprinnelig fra Dombås, stiller til valg på stortingslista til Liberalistene. (Foto: Privat)

Anders Olsen Vold, opprinnelig fra Dombås, stiller til valg på stortingslista til Liberalistene. Foto: Privat

Fersk liberalist på stortingsliste

Anders Olsen Vold (31) er rykende fersk politiker, men starter som stortingskandidat til høstens valg.

Riktignok er Olsen Vold på 15. plass på lista til Liberalistene i Akershus. Men han har en ambisjon om å kunne klatre høyere på lista til neste kommunevalg.

Olsen Vold bor i Skedsmokorset med samboer, barn og hund, og er opprinnelig fra Dombås. I første omgang beskriver han å det stå på stortingsliste, og i det hele tatt engasjere seg som politiker, litt utenfor komfortsonen.

– Politikk for meg var en stor smørje, men så dukket det opp et lite parti som var rett i ånden for meg, forteller Olsen Vold.

Han meldte seg inn i partiet i 2016, og den politiske aktiviteten hans har vært økende det siste kalenderåret.

Ideologi

Liberalistene er et ungt parti. Det ble stiftet i 2014, og er i korte trekk et prinsippfast parti som vil ta makt bort fra stat og politikere, og la folk få større frihet til å råde over egen økonomi og eiendom,

Synet på personlig frihet er ett av områdene Liberalistene skiller seg en del fra de andre større partiene. De vil avskaffe velferdsstaten fordi de mener den ikke er økonomisk bærekraftig. Eiendomsretten står sterkt som en av deres kjernesaker, det samme er å fjerne forbud mot «forbrytelser uten offer», som pengespill og narkotika. Men rettstaten står sterkt, med domstol, politi og militær.

– Egentlig er prinsippet som Kardemommeloven. Hvis du er snill og grei og ikke plager andre, får du gjøre som du vil, sier Olsen Vold.

Ingen subsidier

Liberalistene vil også fjerne subsidiene til landbruket, og få full næringsfrihet for landbruket. Olsen Vold skjønner at idealismen er fjernt for mange som er vant med et sosialdemokratisk velferdssamfunn, og kanskje spesielt i landbrukskommuner i Gudbrandsdalen.

– Jeg tror aldri at velferdsstaten blir helt borte. Men jeg håper å dra den mer i den retningen at det går bort mindre penger til byråkrati og unødvendige ting. Jeg tror at en med dette tankesettet kjører toget i rett retning, så kan en heller hoppe av når en er fornøyd, sier Olsen Vold.

Olsen Vold viser til eksempler som New Zealand. PÅ 1980-tallet ble de aller fleste subsidiene til landbruket fjernet. Siden da har ikke spådommene om konkurser gått i oppfyllelse, men landbruket har økt produksjonen og holdt prisnivået på varene oppe.

Økende medlemstall

Liberalistene har hatt et økende medlemstall siden oppstarten, og har nå 2209 medlemmer, like før landsmøtet nå i helga.

– Vi er det raskest voksende ungdomspartiet, og har tatt igjen KrF, forteller Olsen Vold.

Han forteller at medlemmene er et bredt spekter av befolkingen, over hele landet.

Partiet håper på én representant i Stortinget etter årets valg, som et av tre nykommere på valglista. De to andre er Alliansen, som har Norge ut av EØS som en av fanesakene, samt Helsepartiet, som i hovedsak kjemper for en større prioritering av helsesektoren.

Maria Kampesæter Kleiven

Mer å lese på Vigga:
 
LIBERALISTENE
  • Liberalistene ble grunnlagt i 2014. Partileder er Arnt Rune Flekstad.
  • Partiet mener at staten skal tjene innbyggerne, og ikke omvendt. Statens oppgave er å beskytte folks rett til eget liv og å leve i fred.
  • Selv om Grunnloven av 1814 er påvirket av samtidens liberale tankegang, har ikke liberalismen tradisjonelt stått sterkt i Norge. Fremskrittspartiet hadde en liberalistisk fløy som gikk ut av partiet i 1994. Liberalistene tar opp tråden fra Det Liberale Folkeparti som i 2001 endret profil fra å være sosialliberalt til konsekvent liberalistisk.
  • Kilde: Liberalistene.org
Leses nå:
 

Aksjon mot inntektsgap

Søndag var det stille aksjon, tirsdag er det demonstrasjon.

Kongelig bursdagsfeiring for Roshan

Takknemlig for innbydelsen

Iranske Roshan Reza (57) kom til Norge som politisk flyktning for nesten 30 år siden. Nå er han bedt til kongeparets 80-årsfeiring på Maihaugen.

– Eliteracet er kommet for å bli

Bilcrosssesongen spant i gang på Bjorli lørdag, og det til gangs.

Tv-innspilling på Dombås

Mer enn gull

I fjor høst var seks idrettsstjerner på Dombås for å konkurrere i sommer- skiskyting.

Brudd i jordbruksoppgjøret

Lokale bønder holder stille aksjon

Søndag markerer bønder i Nord-Gudbrandsdalen at de ikke er fornøyde med regjeringens tilbud i jordbruksforhandlingene.

Fylkesmannen:

Får fjerne deler av ringvegen

Structor AS har fått medhold i klagene på vegfjerning både hos Fylkesmannen og Miljødirektoratet.

Tek over redaktørstolen

Astrid Kvam Helset (33) blir redaktør og dagleg leiar i Vigga.

Gåvedryss til lokale prosjekt

Seks prosjekt frå Dovre og Lesja vart tysdag tildelt tilskot frå Sparebankstiftelsen DNB.

Nådde toppen for andre år på rad

Årets butikk - igjen

Smilet er bredt hos butikksjefen på Coop Marked Dovre etter at de for andre gang har blitt Årets butikk i  Østlands-regionen.

Russen er løs

For første gang på 17 år er det Dombåsruss igjen.

Send oss dine 17. mai-bilder!

Få med ditt bilde i Vigga fredag 19. mai.

Gledeleg gåve

Lesja sjukepleielag og Lesjaskog sanitetsforening har sørga for nye løftestolar til Lesja Sjukeheim.

Ola har bestemt seg:

Lannem Silje skal ut i løp igjen

Etter at Lannem Silje fikk sitt første føll i april, gikk Ola Skrugstad i tenkeboksen for å finne ut om hoppa skulle bedekkes på nytt, eller trenes opp igjen.