Anders Olsen Vold, opprinnelig fra Dombås, stiller til valg på stortingslista til Liberalistene. (Foto: Privat)

Anders Olsen Vold, opprinnelig fra Dombås, stiller til valg på stortingslista til Liberalistene. Foto: Privat

Fersk liberalist på stortingsliste

Anders Olsen Vold (31) er rykende fersk politiker, men starter som stortingskandidat til høstens valg.

Riktignok er Olsen Vold på 15. plass på lista til Liberalistene i Akershus. Men han har en ambisjon om å kunne klatre høyere på lista til neste kommunevalg.

Olsen Vold bor i Skedsmokorset med samboer, barn og hund, og er opprinnelig fra Dombås. I første omgang beskriver han å det stå på stortingsliste, og i det hele tatt engasjere seg som politiker, litt utenfor komfortsonen.

– Politikk for meg var en stor smørje, men så dukket det opp et lite parti som var rett i ånden for meg, forteller Olsen Vold.

Han meldte seg inn i partiet i 2016, og den politiske aktiviteten hans har vært økende det siste kalenderåret.

Ideologi

Liberalistene er et ungt parti. Det ble stiftet i 2014, og er i korte trekk et prinsippfast parti som vil ta makt bort fra stat og politikere, og la folk få større frihet til å råde over egen økonomi og eiendom,

Synet på personlig frihet er ett av områdene Liberalistene skiller seg en del fra de andre større partiene. De vil avskaffe velferdsstaten fordi de mener den ikke er økonomisk bærekraftig. Eiendomsretten står sterkt som en av deres kjernesaker, det samme er å fjerne forbud mot «forbrytelser uten offer», som pengespill og narkotika. Men rettstaten står sterkt, med domstol, politi og militær.

– Egentlig er prinsippet som Kardemommeloven. Hvis du er snill og grei og ikke plager andre, får du gjøre som du vil, sier Olsen Vold.

Ingen subsidier

Liberalistene vil også fjerne subsidiene til landbruket, og få full næringsfrihet for landbruket. Olsen Vold skjønner at idealismen er fjernt for mange som er vant med et sosialdemokratisk velferdssamfunn, og kanskje spesielt i landbrukskommuner i Gudbrandsdalen.

– Jeg tror aldri at velferdsstaten blir helt borte. Men jeg håper å dra den mer i den retningen at det går bort mindre penger til byråkrati og unødvendige ting. Jeg tror at en med dette tankesettet kjører toget i rett retning, så kan en heller hoppe av når en er fornøyd, sier Olsen Vold.

Olsen Vold viser til eksempler som New Zealand. PÅ 1980-tallet ble de aller fleste subsidiene til landbruket fjernet. Siden da har ikke spådommene om konkurser gått i oppfyllelse, men landbruket har økt produksjonen og holdt prisnivået på varene oppe.

Økende medlemstall

Liberalistene har hatt et økende medlemstall siden oppstarten, og har nå 2209 medlemmer, like før landsmøtet nå i helga.

– Vi er det raskest voksende ungdomspartiet, og har tatt igjen KrF, forteller Olsen Vold.

Han forteller at medlemmene er et bredt spekter av befolkingen, over hele landet.

Partiet håper på én representant i Stortinget etter årets valg, som et av tre nykommere på valglista. De to andre er Alliansen, som har Norge ut av EØS som en av fanesakene, samt Helsepartiet, som i hovedsak kjemper for en større prioritering av helsesektoren.

Maria Kampesæter Kleiven

Mer å lese på Vigga:
 
LIBERALISTENE
  • Liberalistene ble grunnlagt i 2014. Partileder er Arnt Rune Flekstad.
  • Partiet mener at staten skal tjene innbyggerne, og ikke omvendt. Statens oppgave er å beskytte folks rett til eget liv og å leve i fred.
  • Selv om Grunnloven av 1814 er påvirket av samtidens liberale tankegang, har ikke liberalismen tradisjonelt stått sterkt i Norge. Fremskrittspartiet hadde en liberalistisk fløy som gikk ut av partiet i 1994. Liberalistene tar opp tråden fra Det Liberale Folkeparti som i 2001 endret profil fra å være sosialliberalt til konsekvent liberalistisk.
  • Kilde: Liberalistene.org
Leses nå:
 

Lina Asora (18) fra Lesja tok fallskjermkurs i all hemmelighet

Faren hennes var en av de som grunnla Lesja Fallskjermklubb, og som yngst i søskenflokken ville hun overraske alle med at hun også skulle ta fallskjermlappen. Dermed reiste hun til Tønsberg for å ta den.

Tips fra brannvesenet:

– Det viktigste er å bruke de såkalte 30 sekundene

Brannsjef i Lesja og Dovre, Åge Tøndevoldshagen forteller at elektriske duppedingser er en stor synder, ifølge nasjonale statistikker.

Dovre kommune er anmeldt:

Personnummer på avveie

Personnummer, navn og adresser til 2200 personer. Alt dette lå tilgjengelig på Dovre kommunes hjemmesider.

Tradisjonell sæterkultur

Ta turen innom Talleraassætra, enten nå under Grimsdalsdagene eller på tre dagers sæterkurs.

Seier til Ulekleiv

Øystein Ulekleiv vant Malmvegen Minneløp

Kalvedans på Bygdatunet

Se billedserien fra årets kalvemønstring.

Klare for TV-kamp

Følg Lesja / Dombås G16 på TV i dag klokka 10:30.

Duket for Grimsdalsdager

Det beste av sæterkultur, mat, sang og musikk. Det er bare å glede seg til Grimsdalsdagene kommende helg.

Flere dovringer til finale i Førde

Landskytterstevnet i Førde er i gang, og flere lokale skyttere gjør det godt.

Lokalpolitisk seier

Etter ti år er endelig regionalplanen for Dovrefjellområdet en realitet, og i Lesja er lettelsen stor.

Fotballfesten er igang

Storseier til Lesja G14 i åpningskampen.

Carwalks til Lesja

Fem carwalks-poster er nå på plass i Lesja, til glede og nytte for både turister og lokalt næringsliv.

881 uten strøm

Et kraftig tordenvær rammet Lesja i går kveld. En av dem som kjente været nært hold var Harald Pedersen på Lyftingsmobanen.