Saken har vært ute på høring. Kommunen ville først avslutte ordningen, og bare gi kompensasjon der løypene krysser gjerder eller grinder. Formannskapet vedtok å fortsette ordningen. Den eneste endringen er at Bjorli Lesja Løypelag (BLL) selv må ta seg av administrasjonen rundt løypeavtalene uten å få vederlag for dette. Formannskapet vedtok også at kommune ikke skal stå som avtalepart for nye stier eller løyper i Lesja kommune utover eksisterende løypenett de ikke allerede er part i, dersom ikke kommunen står for hele tiltaket. Dette gjelder berørte grunneiere på Bjorli, Lesjaskog og Lesjaverk. Satsene er 700 kroner per dekar dyrka mark, 270 kroner per dekar udyrka mark og 250 kroner per kryssing av gjerder.

Urettferdig ordning

Både ordfører Mariann Skotte (Sp) og Liv Klara Enstad (Ap) erklærte seg inhabile da formannskapet i Lesja behandlet saken. Dermed var det opp til Kristin Nyhagen (H), Jann-Erik Dalum (Ap) og varaordfører Ronald Kikut (Sp) å behandle saken.

- Jeg er ikke enig i at halve bygda skal drive dugnadsarbeid, og resten skal ha inntekt. Dette utgjør nesten 1000 kroner målet. Det er faktisk turisme midt i bygda også, og planer om hytteområder sør i bygda, sa Dalum.

- Det er viktigere med løyper på Bjorli enn i resten av bygda. En lik utbetaling til hele bygda blir for dyrt. Vi oppfordrer til å gi bruk av grunn gratis, sa rådmann Willy Sægrov til formannskapet.

- Det viktig å ikke få noe tull med disse avtalene. Vi kan ikke ha samme type anlegg overalt uansett, sa Nyhagen.

- Vi har i flere omganger definert Bjorli som et satsningsområde, og vi har et spesielt ansvar for det området. Jeg skjønner at andre oppfatter dette som urettferdig, men samme ordning overalt er ikke realistisk. Vi må se på antall brukere, sa Kikut.

Vil kutte i leie

Samme dag som formannskapet hadde møte, sende BLL et brev til ordfører og rådmann. Dette brevet ble ikke nevnt i møtet.

­– I all kommunikasjon med kommunen har vi signalisert at løypelaget ønsker og behøver en kompensasjon for å administrere grunnavtalene og løypeleieordningen. Innstillingen i saken forutsetter at løypelaget administrerer ordningen vederlagsfritt, dette er ikke kommunisert til oss tidligere, skriver i BLL, Hallbjørn Langstein.

Lesjaskog idrettslag har tidligere meldt fra om at de ikke ønsker å adminstrere løypeleieavtaler. Langstein skriver at leieprisen på dyrka mark i disse avtalene er omtrent det dobbelte av markedspris, og prisen på udyrka mark er unødvendig høy, og at dette kan være til hinder for framtidig utvikling av løypenettet og utvikling av løypelaget.

– Vi vil anbefale at kommunen legger nivået for løypeleie på det nivået som ble synliggjort da saken var oppe til behandling sist, med null kroner til udyrka mark, 350 kroner per dekar dyrka mark og 250 kroner per gjerdekryssing, skriver Langstein.

Skistøtte

Løypeleie utgjør rundt 125 000 kroner årlig per i dag for Lesja kommune. I tillegg betaler kommunen rundt 75 000 kroner til strøm og lys av tidligsnøanlegget, og en driftskostnad på rundt 230 000 kroner. For parkeringsanlegg ved miljøstasjonen på Bjorli og Sygardsløypa utbetales det 17000 kr i året. Bjorli Lesja løypelag får 350 000 kroner i året i driftstilskudd. Til andre løyper og vinteraktiviteter ellers i bygda utbetales det 120 000 kroner i året.