Oddbjørn er 84 år og bor på Dombås sammen med kona Gerd. Hvis vi skrur tiden tilbake til jula 1959, var han bare 24 år gammel. Da fikk han et tilbud fra vennen sin, Steffen Domaas, som han trengte lang betenkningstid på.

– Jeg hadde en annen jobb, da jeg kom hjem til jul. Og plutselig kom han til meg og spurte om jeg ville være med å starte opp bensinstasjon. Jeg måtte selfølgelig bruke litt tid på å tenke meg om, men jeg svarte ja, forteller Oddbjørn.

To år senere gikk Domaas bort i en drukningsulykke på Dovrefjell, og dermed fikk Oddbjørn alt ansvar med å drive stasjonen.

Service

Bensinstasjonen ble startet opp i 1959. Da under navnet BP, som står for British Petroleum. Det var Oddbjørn og Domaas som startet opp bedriften. I tillegg ansatte de tidligere ordfører Erland Løkken og Roar Marstein. Bensinstasjoner har lenge vært en fast stoppeplass for nordmenn, men hvordan servicen var på 60-tallet, har Oddbjørn mye å fortelle om. Han sier at med en gang noen biler kom inn på plassen, var det om å gjøre og komme seg raskest mulig ut for å hjelpe til.

– Vi fylte på for alle som ville ha bensin, og vi vasket bilrutene. Vi lappet hjulene til folk. Den gangen var det slik at det måttes skifte olje hver 150 mil, sier Oddbjørn.

Så noen oljeskift ble det for de ansatte på BP. En annen forskjell var at det var mange ulike sorter med bensin. Da Oddbjørn begynte i 1959 var det 88 oktan, 92 oktan, 96 oktan og 100 oktan.

– Det var det bilene brukte på den tiden. Vi hadde fire pumper da, mekaniske pumper, sier han.

Med bare to bensinstasjoner i området på den tiden, utviklet det seg raskt til å bli en suksess, der flere og flere handlet på BP på Dombås. I tillegg måtte Oddbjørn ved flere anledninger ansette flere.

Kjent person på besøk

Oddbjørn har mange gode historier på lur, men det er spesielt to han trekker frem, begge om samme person. En gang kom tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik på besøk på den vesle bensinstasjonen på Dombås. Han skulle selv fylle på drivstoff, men det gikk vel litt fort i svingene.

– Da tappet han feil. Jeg husker ikke om det var bensin eller diesel han fylte, men i alle fall måtte alt ut og tappes på nytt, forteller han.

En annen gang kom han kjørende inn på stasjonene med punktert dekk, og da måtte Oddbjørn hjelpe ham med å lappe dekket.

– Det var en søndag formiddag, årstallet husker jeg ikke.

Omstreifere på ferd

Flere ganger har omstreifere prøvd lykken hos BP på Dombås, og da har det blitt heftige biljakter. En gang var det en kar som stjal bensin, og flukten endte på Dovrefjell.

– Jeg husker at det var en kar jeg kjørte etter oppover mot Dovrefjell. Han nektet å betale, men heldigvis kjente jeg lensmannen godt. Da ringte jeg ned til dem og da kom skillingene, forklarer Oddbjørn.

Enkelte klarte de ansatte å ta på fersk gjerning, men noen slapp unna.

– Av og til kjørte vi etter. Det var som en biljakt.

I 1998 ga Oddbjørn seg etter nesten 40 år på bensinstasjonen.

– Jeg var omtrent utkjørt. Hvordan det ble driftet det siste året, var jeg ikke fornøyd med. Jeg har ikke savnet det, avslutter Oddbjørn.

Oddbjørn og kona Gerd ser på gamle bilder fra da de jobbet sammen på bensinstasjonen BP på Dombås.
Ragnhild Lilletofte og Oddbjørn på jobb en gang på 80-tallet. foto: privat