Stedet er ikke tilfeldig valgt, og heller ikke ukjent for familien.

- Kona mi, Wenche, kommer derfra, og vi kjenner stedet godt. Det er dit vi reiser når vi har tid til å reise bort, forteller optiker Nils Morten Wentzel.

De ønsker å styrke bedriften, og det var ingen optiker i Langevåg.

- Langevåg er ei bygd i positiv utvikling, og det var derfor vi valgte å gjøre denne satsningen nå, sier Nils Morten.

Familiebedrift

Faren til Nils Morten startet opp som optiker og urmaker på Dombås i 1954. I 1988 overtok Nils Morten, og med både kone, sønn, datter og svigersønn med i driften, kan Wentzel optikk betegnes som en skikkelig familiebedrift.

- Hele familien satser sammen på dette, forteller datteren, Christiane, som har ansvar for å plukke ut varesortimentet til begge butikkene.

- Familien trives godt sammen både i bedriftssammenheng og privat, legger hun til.

Samboeren hennes, Jo Rosten, har snekret alt interiøret både i lokalene på Dombås, og nå også i Langevåg, så det er helt unike butikker.

Engasjert

Mens de venter på å få ansatt en optiker i Langevåg, vil Nils Morten fungere som optiker på begge avdelingene. 30 år i bransjen har ikke gått utover engasjementet, snarere tvert imot. Han blir ivrig når det snakkes fag, og er spesielt opptatt av barn og unges synshelse.

- Det har skjedd dramatiske ting etter at datahverdagen gjorde sitt inntog, sier han, og peker på at ungene i større grad holder øynene i ro mot en skjerm, på kort avstand.

- Dette må jo gjøre noe med øyemotorikken, som er et fantastisk verktøy, men som må trenes opp. Der er fysisk aktivitet viktig, slår han fast.

Ønske om å hjelpe

Såpass engasjert er Nils Morten i dette, at han for noen år tilbake startet opp Heads AS. Selskapet fokuserer på utvikling av screeningteknologi og diagnosemetodikk for synsrelaterte plager, som det står på hjemmesidene. Rik har han ikke blitt av det, men det er det faglige som står i sentrum for Nils Morten.

- Når man er opptatt av et fagfelt, og møter folk som har problemer, så ønsker man å gjøre noe med dette, sier han, og legger til at målet er å få undersøkt langt flere pasienter rundt om i verden.

Trenger flere gründere

Nils Morten vedgår at han trives med gründerarbeid, og hadde gjerne sett at det var mer fokus på dette i hjembygda.

- Det er så mange flinke folk i Lesja og Dovre, og vi trenger virkelig mer gründerskap, sier han, med en klar oppfordring til sine sambygdinger.

- Man må tørre å prøve, våge å fjerne seg litt fra det trygge. Det er ikke noe nederlag om det ikke går. Og så må folk være flinke til å heie fram de som lykkes, sier den visjonære optikeren.