Det er kaldt på Dovre i dag, med 19 frosne kaldegrader, men inne på kjøkkenet hos Ola er det godt og varmt. Han er ferdig med duppen sin, og er klar for en prat før han skal ut og kjøre hest. Og hesten er selvfølgelig dronninga selv, Lannem Silje.

Spreke karer

Ola er ingen ungfole lenger med sine 78 år, men det er heller ikke den faste kusken hans, Tor Wollebæk, som nylig rundet 69 år. Men de holder seg i form med daglig arbeid og trening. Silje selv er åtte år, og kan i teorien være med på travløp til hun er femten, men Ola vil se det an. Først må hun bevise at hun fremdeles hører hjemme i eliten, og det har hun en fire-fem sjanser til, før hun eventuelt blir avlet på igjen i mai.

Stor tro

I prøveløpet er kravet å ha en kilometertid på 1.35.

– Men hun bør gå på rundt 1.26/27, ellers har hun ikke noe der å gjøre, mener Ola.

Selv har han stor tro på at hun skal greie det.

– Ellers hadde vi ikke stilt opp, smiler han.

Ola forteller at kusken har trappet ned, men at han kommer til å være bak tømmene på Silje om hun fortsetter. Og kanskje også på halvbroren, Fjord Jerven, når han kommer tilbake fra sin skade.

Han forteller at han og Wollebæk er veldig ulike, og innimellom har heftige diskusjoner om trav og hest.

– Jeg skal si det går luftig for seg da, for hver står på sitt, og ingen vil gi seg, ler Ola.

Men noe gjør de riktig, for Lannem Silje har kjørt inn over 6.7 millioner kroner så langt i karrieren.

Leangen neste

Det første skikkelige løpet blir på Leangen 26. februar, uten de store elitehestene.

– Det er et vanlig grunnlagsløp, for tre til 15-åringer, der hun må starte med 60 meters tillegg, forteller Ola.

Etter at Lannem Silje ble skadet i gaffelbåndet ble hun satt i avl, og mange trodde karrieren var over. I april fikk hun føllet Lannem Stina. Ola gikk i tenkeboksen, men bestemte seg for å ikke gi opp.

Han forteller at hoppa har blitt mer voksen etter at hun ble mor, og er spent på om pågangsmotet er like stort som i glansdagene. Gaffelbåndskaden som hun fikk rett etter siste løp, merker Ola ingenting til.

Avvikler

Ola forteller at han skal selge gården sin så snart det lar seg gjøre. Selv kunne han tenkt seg å flytte sørover, slik at det ikke blir så langt til travbanene, for han blir liksom ikke ferdig med disse hestene. Han håper at salget av gården går fort, og forteller om da han selv kjøpte Lannem i 1972.

– Jeg ble bydd gården 30. april. 1. mai handla vi, og 2. mai var jeg i gang med våronna, ler han.

– Det er bygget for mjølkedrift her og er fullt mekanisert. Jeg vil helst selge til folk som vil drive og som har peiling på dyr, sier Ola.

Det er spennende tider fremover, men aller først er det prøveløpet på Biri som det knyttes mest spenning til.