Anita får stadig forespørsler fra folk som gjerne vil komme til bygda og jobbe sammen med henne. Nå vil hun legge til rette for et blomstrende animasjonsfilmmiljø på hjemgården på Dovre.

Støtte til forprosjekt

For tiden har Tilda Uma Krantz kunstresidens hos Anita. De to traff hverandre under verdenspremieren på «Mammas hår», og etter hvert inviterte Anita Tilda til å komme på besøk. Tilda presenterte da en filmidé for henne.

- Jeg tente umiddelbart på ideen, forteller Anita.

Nå har filmideen fått 100 000 kroner fra Østnorsk filmsenter, til et forprosjekt som skal være ferdig den 15. oktober. Filmen handler om en kvinne som har levd sammen med en mann, selv om hun er forelsket i en kvinne. Først når denne kvinnen dør våger den andre å bryte ut av forholdet med mannen.

- Det blir en sterk film og tar opp et viktig tema, dette med å leve ut sine følelser, sier Anita.

Hjelper hverandre

- Når man har en stemme, så skal man bruke den, svarer Tilda selv på spørsmål om hvorfor hun vil lage denne filmen.

- Det er ingen personlig historie, men har likevel elementer fra personlige opplevelser. Jeg har opplevd mye sorg i mitt liv, og har lyst til å lage en historie om dette, utdyper hun.

Hun kommer fra animasjonsfilmstudier i Volda, der man jobber mye med gamle animasjonsmetoder, og synes det er flott å få jobbe sammen med Anita.

- Jeg liker å jobbe med gamle animasjonsmetoder, og ikke bare med datateknikk. Det er fantastisk å få noe som er dødt til å komme til liv. Anita kan mange teknikker som jeg ikke har lært, blant annet dette med å jobbe i forskjellige plan, forteller Tilda.

- Det er en krevende teknikk. Man kan gjøre det enkelt men da blir det ofte ikke så fint, sier Anita, som på sin side er takknemlig for at Tilda kan en del datateknikk.

- Det betyr at jeg slipper å kjøpe en del tjenester eksternt, sier hun.

På låveveggen på hjemgården henger skiltet til Trollfilm AS. Nå legger Anita Killi nye planer for bedriften.

Realisere flere filmer

Nå ønsker Anita å hente inn flere folk. Mange folk i bransjen jobber som nomader, og hun ønsker å bidra til en mer stabil arbeidssituasjon, samtidig som man kan hjelpe hverandre til å realisere prosjekter.

- Det er folk som vil komme hit og være med og jobbe med film, og jeg tenker at det kanskje går an å gjøre det rimelig. De kommer hit, bor og jobber rimelig, og får siden hjelp til å lage sine filmprosjekter i gjengjeld, utdyper hun.

Det tar tid å lage animasjonsfilm. Da hun produserte «Sinna mann» brukte hun seks år, og det var egentlig veldig kjapt, ifølge filmskaperen selv. Det er dermed heller ikke mye penger i kortfilmer.

- Man jobber ikke for pengene i denne bransjen, så med denne arbeidsmåten kan flere få muligheten til å realisere sin film, sier Anita.

Tilda Uma Krantz har fått 100 000 kroner i støtte til et forprosjekt for filmen sin.

Enten, eller

I den forbindelse ønsker hun å gjøre i stand flere boenheter på gården, slik at folk kan bo rimelig mens de jobber.

- Hvorfor gjør du dette nå?

- For meg er det snakk om enten å drive Trollfilm videre, eller slutte. Nav har spurt meg om det ikke er noe annet jeg kunne tenke meg å gjøre, men det er faktisk ikke det. Og da må jeg ha hjelp til å gjennomføre, sier Anita åpenhjertig.

Drømmen hun har hatt siden hun var 17 år, om å gjøre om låve og fjøs på gården til filmstudio, lever videre da helt nytt studio på gården ble for dyrt. Et større studio er en forutsetning for å kunne produsere flere kortfilmer samtidig eller en langfilm.

- Dersom vi skal få til alt dette, trenger vi plass, og det er tross alt snakk om fem til ni nye arbeidsplasser i kommunen, avslutter hun.

Anita har hatt kreft, og sliter med ettervirkninger av sykdommen. Her sammen med datteren Maja, som laget filmen «Mammas hår» da moren ble syk. (ARKIV)
På låveveggen på hjemgården henger skiltet til Trollfilm AS. Nå legger Anita Killi nye planer for bedriften. Foto: Monica Hjelle
Tilda Uma Krantz har fått 100 000 kroner i støtte til et forprosjekt for filmen sin. Foto: Monica Hjelle
Anita har hatt kreft, og sliter med ettervirkninger av sykdommen. Her sammen med datteren Maja, som laget filmen «Mammas hår» da moren ble syk. (ARKIV)