– Jeg har alltid drømt om akkurat dette fine huset som har så mye historie i ti år. Og da det ble ledig, var det ikke spørsmål engang. Da var det første fly hjem fra Australia, sier Marit.

Utdannet fotograf

For der har hun hatt tilhold i nesten to år, som bryllupsfotograf i storbyen Perth, med to brylluper å forevige hver helg. Utdannelsen sin har hun fra tre år i Wales med bachelor innen kunstfoto.

Bakgrunnen innen turisme har hun fra åtte sesonger i resepsjonen på Trolltun. Hun er forberedt på at det blir mye nytt å lære når hun starter opp med en offentlig turistinformasjon. Det var hobbyfotograf Ole Thøring, som skal stille ut fotografier for salg i butikken hennes, som satte henne på ideen om turistinfo. Marit tente på ideen og syntes den var genial. Hun hadde sett behovet etter mange år bak skranken på Trolltun, og i fjor hadde ikke Dombås noen offisiell Turistinformasjon å by på. Marit mener det er et stort behov hele året siden området har så mye å by på.

– Jeg ser for meg å drive hele året, og ikke bare sesongbasert som det har vært tidligere, sier hun.

Hun håper det vil gi mer trafikk også på vestsiden av E6.

– Det vil jo gagne alle bedriftene i hele distriktet, og ikke bare meg selv. Og det er det jeg er interessert i, sier hun engasjert.

Dombåsjenta forteller at første året som bedriftseier blir et prøveprosjekt. Og at det er tryggere å ha flere føtter å stå på er hun veldig bevisst på.

– I tillegg til turistinfo blir det en kafédel, kunstshop-del, og så skal jeg ha fotografi på siden, sier Marit.

Hun forteller at hun ikke har studio, men bruker den naturlige settingen når hun fotograferer.

Marit har ikke jobbet mot å få oppdrag i hjemtraktene ennå, for det er bare en uke siden hun kom hjem fra Australia, men noen proff fotograf finnes ikke i området fra før.

– Jeg håper det blir et behov for det, men har bestandig tenkt at jeg måtte ha noe ved siden av, sier hun.

Vært i tankene lenge

Tankene har vært der i ti år, om å starte for seg selv med kafedrift og foto.

– Jeg følte liksom at det manglet en kafé på Dombås, så det håper jeg at folk vil sette pris på. Jeg gjør ikke dette for meg selv, men for å få et tilbud på Dombås som kan bygges opp.

Selv om Dombås har mange spisesteder, har Marit tenkt litt utenfor boksen med frokost/lunsj-tilbud.

– Nogo attåt, som de sier her. Jeg kommer til å ha en enkel bespisning som vafler, kaker og kanskje supper i starten. Jeg tenker å bruke inspirasjonen jeg har fått fra Australia, der det er en veldig stor kaffebar-kultur. Du finner ingenting av det som serveres på Dombås i de kaffebarene, smiler hun.

Hun tenker å bruke det vesle kjøkkenet som er i den gamle bokhandelen til å bake litt selv, men hun har et håp om å få tak i noen lokale leverandører som kan levere fersk bakst.

– Jeg må bare få oversikt over alle som er aktuelle, for jeg har jo ikke bodd her på flere år, sier hun.

Kjøkkenet må oppgraderes før hun starter opp slik at det er godkjent av mattilsynet før åpningen.

Brenner for Dombås

– Jeg har bestandig brent for å ha en egen kafé, som et samlingspunkt. Det er noe jeg setter veldig pris på selv også. Jeg liker å ha kontakt med folk, og har et brennende driv for at Dombås skal bli et sted å flytte hjem igjen til. Jeg hadde ikke tenkt å flytte hjem riktig enda selv, men nå angrer jeg ikke et sekund på det, smiler Marit.

Inntil videre bor hun i barndomshjemmet hos moren Anne Lise i Fjellvegen.

– Jeg går all-in på bedriften, så da er det godt å ha mamma som støtte. Det er bare fint at jeg flyttet hjem igjen, så har hun noen å lage middag til, spøker Marit.

Må ansette flere

Engelsk har hun godt inne etter alle årene utenlands, men hun kunne tenke seg å ansette noen med bredere språkerfaring som tysk og fransk til sommersesongen på turistinformasjonen.

Hvor mange hun skal ansette må hun se an i forhold til hva hun får støtte til. Hun ser for seg å ha turistinformasjonen åpen hele uka i sommersesongen.

– Men i lavsesongen må jeg nok vurdere å ha stengt et par dager, så jeg ikke jobber meg helt i hjel men heller ta noen fotooppdrag, sier hun.

Mange har advart henne mot å starte for hardt med fare for å brenne seg ut. Det har hun tatt konsekvensen av, og ser at hun må ha flere å spille på.

– Men det er vanskelig å si hvor mange som kommer innom og hvor mye det blir å gjøre før en har fått åpnet, reflekterer hun.

Gründergruppa i Dovre kommune har hatt mye å si for Marit nå i oppstarten i forhold til hjelp og gode råd. Men også de andre nyetablererene i samme gate kan hun dra veksler på og høste av deres erfaringer med å etablere egen bedrift.

Leier lokalene

Hun skal holde til i det 60 kvadratmeter store lokalet i første etasje, som eies av Mari Enger Myhre. Marit håper å kunne selge noen av sine egne fotografier også, men i første omgang er det Ole Thørings bilder hun skal selge. Hun forteller at de to jobber sammen med nabobedriften Trollbinde med print av bilder. Trollbinde har også laget Marits visuelle profil.

Hun forteller at hun er fornøyd med det gode samarbeidet dem i mellom, og at de på toppen av det hele ble nabobedrifter, synes hun er helt topp. De er alle interesserte i fotografering og det visuelle. Om naturfotografen Thøring har hun bare godord å si.

– Ole er flink og har lidenskapen for fotografering. Han spesialiserer seg på området rundt her, og fremmer det lokale. Jeg konsentrerer meg om å selge hans bilder og heller bygge opp bedriften før jeg begynner å ta egne bilder for salg. Det er viktig å få den opp og gå nå i starten, sier Marit.

Samler trådene

Hun sier at det er nå det begynner for alvor. Lokalet skal klargjøres, og alle trådene må samles, noe som har vært litt vanskelig fra andre siden av jorda.

– Det er nå hardarbeidet begynner, og jeg håper å få åpnet på et par måneder. Det tar alltid lengre tid enn en tror når en skal pusse opp, men det blir spennende, sier Marit.

Hun har allerede begynt å få inn meldinger om turhjelp og turforslag, og oppfordrer bygdefolk til å melde fra om ting som skjer, og at bedrifter tar kontakt.

Marit synes det er stas at det er så mange unge som satser i hjembygda. Bare langs Kyrkjevegen ligger de på rekke og rad med butikken Stjernedryss, Trollbinde og nå hennes egen bedrift.

Hun funderte lenge før hun fant det riktige navnet på bedriften.

– Den kommer til å hete Heime. Jeg synes navnet passer bra på lokalene og for min del også som har kommet heimatt, sier den unge gründeren. Anne Marie Aa

Trollbinde: Samboerparet Maria Kampesæter Kleiven og Lasse Stadeløkken holder til i samme gate som Marit. Foto: ARKIV
Rett før: Haukugle på Dovrefjell. Slike bilder av naturfotografen Ole Thøring kommer til å bli solgt i Marits butikk. Foto: Ole Thøring
Vakker bygning: Den gamle bokhandelen har en lang historie og er et hus Marit har hatt i tankene lenge. Foto: Anne Marie Aa
Stjernedryss: Det gjør også Kristina Nyløkken, som var den første i den yngre generasjonen som etablerte seg der. Foto: ARKIV
kaffebar: Marit har latt seg inspirere av den australske kaffebarkulturen. Foto: Marit Nyhus