Det første funnet ble gjort lørdag av en turgåer som var ute med hunden sin. Hunden gikk i bånd langs veien ved skytebanen. Plutselig ser eieren at hunden glefser over noe, og åpner kjeften på den for å se hva det er. Når vedkommende får se en blå blokk med dødninghode på, er den første tanken rottegift. Flere blokker ligger i to hauger på hver side av veien, helt oppe i dagen.

Tok ansvar

Maria Kampesæter Kleiven, som bruker området ofte, var der tidligere samme dag for å lufte hunden sin Herje. Søndag fikk hun høre at det var funnet gift ved Øyan. Siden hun er med i styret i Dovre Jeger og Fisk og bruker anlegget der mye, tok hun kontakt med vedkommende som gjorde funnet, for å få vite eksakt hvor giften hadde ligget.

– Jeg følte et ekstra ansvar for å sjekke opp om det fantes mer i nærheten, forteller hun.

Søndag fikk hun med seg andre hundeeiere og aktive jeger-og fiskefolk for å lete.

– Da fant vi enda en blokk, pluss oppsmuldrede rester, forteller Kleiven.

Hun tror ikke hennes hund har fått i seg noe av giften.

– Jeg har jo selvsagt sjekket han, for jeg ble jo nervøs. Turgåeren som først fant rottegiften sa at det tar nokså lang tid før en kan se symptomer.

Blokkene ligner på mus- og rottemiddelet Klerat, som blant annet har vært brukt mot vånd på jordene, og som skal legges i gangene til jordrotta, og ikke i åpent landskap.

Kleiven forteller at det kan ta tre-fire dager før hunden kan bli syk, men at det kommer an på hvor mye den har fått i seg i forhold til hva den veier.

– Denne giften gir jo indre blødninger og etser opp innvollene. Det er også blodfortynnende, forklarer hun.

Meldt fra

Kleiven har gitt giftrestene til politiet.

– Etter at vi hadde ryddet opp det vi så av blå rester, varslet jeg også grunneiere, og Reinsskytten skytterlag, hvis de skulle finne noe mer.

Hun ser ingen naturlig forklaring på hvordan rottegiften har havnet der.

– Jeg liker ikke å mistro folk uten grunn, men slik dette lå, kan jeg ikke skjønne annet enn at det har vært lagt der med en dårlig hensikt, mener Kleiven.

Hun sier at dette ikke er noe folk legger fra seg på denne måten uten grunn.

– Det er ikke sånt du bare mister. Dette lå jo helt oppe i dagen, og ikke inni en åtekasse der bare smågnagere kommer inn. Her lå det flere i haug på begge sider av veien, sier hun alvorlig.

Kleiven har undersøkt litt om middelet, og forteller at det ikke er i salg til privatpersoner lengre.

Hun håper nå at all rottegiften er funnet, men ber folk likevel ha øynene med seg.

– Jeg synes det er greit at folk vet om dette og er obs når de er ute og går tur med hunden, og ikke minst barn. Og det er veldig uheldig for ville dyr at gift ligger ute slik, sier Maria Kampesæter Kleiven til slutt.

Selv lar hun seg ikke skremme fra å gå tur i området, men sier at hun heretter kommer til å være mere observant.

Opprettet sak

Politibetjent Haakon Bolstadforteller at de har opprettet en undersøkelsessak på giftfunnet.

– Vi har ikke bekreftet at det er rottegift, men vi er ganske sikre på at det er det. Vi har snakket med alle som har noe med Øyan å gjøre, men det er ingen som kjenner til dette, sier han.

Han skjønner ikke hvorfor giften er lagt ut og vet heller ikke hvor lenge den har ligget.

– Det er jo litt avhengig av hvor nedbrytbart dette er. Om det er lagt ut i vår, i høst eller om det har ligget der lenge er helt umulig for oss å si, sier Bolstad.

Han sier Politiet er interesserte i opplysninger om saken.

– Det er jo mange som lufter bikkjene sine der, og dette er ikke noe som dyr bør få i seg i det hele tatt. Hvis det er riktig data jeg sitter på, står det at dette middelet er skadelig for dyr og fugler, lite miljøfarlig og at det er lett bionedbrytbart, sier Bolstad.

– Hvis dette er for å ramme de som lufter hunder der, så er det ikke bra. Når det ligger i to forskjellige hauger, er det ikke bare dumpet heller, mener han.

Han oppfordrer folk som er ute og lufter hundene sine til å passe på.

– Ha dem i bånd og ha kontroll på hva de eventuelt får i seg, sier politibetjenten til slutt.

Slik så giftblokkene ut da de ble funnet av en turgåer. Hunden til vedkommede hadde en i munnen før den ble plukket ut av eieren. Foto: privat