Det er ikke fylkespolitikerne enige i. Det er fylkesutvalget som avgjør dette i sitt møte den 8. mai.

– Dette har ingenting med verken kvalitet eller resultater å gjøre. Det er mange elever i Oppland som skal ha et tilbud. Dette er en helhetsvurdering, sier Kari-Anne Jønnes (H).

Hun er ikke med i komite for opplæring og kultur, men sitter i fylkesutvalget som skal behandle saken. Jønnes mener det ikke er grunnlag for å starte studiespesialiserende linje ved tre skolen i Nord-Gudbrandsdalen.

– Jeg kan ikke forsvare dette verken pedagogisk eller økonomisk. Som fylkespolitiker må hensynet til alle elever i fylket veie like tungt. Vi må lyse ut tilbud der det er mest behov, sier Jønnes.

Flere tilbud

Hun sier det ikke bare er tilbudet på Dombås som er oppe til vurdering, det er et lavt antall søkere over hele fylket. Jønnes har ingen formening om hvordan det å legge tilbudet på is vil påvirke søkertallet framover, men iser det er en kontinuerlig vurdering av tilbudene i hele fylket. Jønnes sier fylkesrådmannen har varslet at skolestrukturen i fylket vil bli diskutert på nytt i løpet av høsten, noe det også er flertall i Høyre for.

Ingen nedlegging

Anne-Marte Kolbjørnshus (Ap) er leder i komite for opplæring og kultur. Hun sier bakgrunnen for saken er at det er en del linjer som har lave søkertall og at man da, i år som i fjor, politisk på se på enkelte linjetilbud. Da ble noen linjer lagt ned. Kolbjørnshus presiserer at dette ikke er tema i år.

– Det er ingenting som er foreslått nedlagt, det handler om skolestart til høsten, sier Kolbjørnshus.

Administrasjonen hadde innstilt på at både vg1 og vg2 service og samferdsel ikke skal ha oppstart til høsten. Det samme med vg2 industriteknologi. Det var innstilt på at det skal starte en klasse på Dombås til høsten, men søkertall og situasjon ble orientert om under møtet.

– Det er vanskelig for oss å skjerme et tilbud innen studiespesialisering, når andre tilbud som er like relevant og viktig ikke blir startet, sier hun.

Økonomi og kvalitet

Det er økonomi og kvalitet som er argumentene bak forslagene. Totalt vil fylket spare mellom fem og seks millioner på tilbudene som ikke blir startet. Kolbjørnshus mener en klasse med så få elever vil gjøre at det kan tilbys liten bredde til elevene, og at kvaliteten på tilbudet dermed vil bli dårligere. Hun er ikke redd for at dette kan påvirke søkertallet framover, og viser til ei linje på Hadeland som ikke ble startet i fjor

– Der er det rekordsøkning i år, sier hun.

Må ta grep

Kolsbjørnshus mener det er ingen grunn til panikk, og at de bare forholder seg til søkertallene.

– Vi må gjøre vanskelige grep hvert år, det vet politikerne i Nord-Gudbrandsdal også, sier hun.

Fylkespolitikeren ønsker seg litt mer drahjelp fra lokale politikere.

– Det er ikke nok å si at man vil at alt skal være slik det har vært. Vi vil gjerne høre hva de ønsker å prioritere, sier hun.

Arbeidsutvalg

Fylkesutvalget er fylkestingets delegerte organ og fungerer som fylkeskommunens arbeidsutvalg.

De faste medlemmene er: fylkesordfører Even Aleksander Hagen (Ap), fylkesvaraordfører Aud Hove (Sp), Anne-Marte Kolbjørnshus (Ap), Anne Elisabeth Thoresen (Ap), Torstein Lerhol (Sp), Anne Lise Fredlund (SV), Kari-Anne Jønnes (H), Olaf Nils Diserud (Frp) og Halvard Klevmark (MdG).