I uttalelsen påpekes det ulike faktorer som taler for en ny vurdering av vedtaket. Den kommende fylkessammenslåingen er blant faktorene som trekkes frem, der det er signalisert at hele fylket skal tas i bruk. I tillegg vil sammenslåingen av fylkene endre tidligere samfunnsstrukturer.

– Det vil blant annet kanskje bli naturlig at elever fra Folldal søker seg hit til Dombås, sa Øyvind Frich (Ap) under drøftingen av brevet på mandagens kommunestyremøte.

Feil i saksbehandling

Frich var tydelig skuffet over egne partifeller i komitegruppa.

– Dette er en takling bakfra, som er helt utilgivelig. Det kommer til å bli en oppvask i partiet etter dette, sa han.

Ordfører Bengt Fasteraune sa at det i brevet blir påpekt en rekke saksbehandlingsfeil, blant overraskende komitemøter med påfølgende behandling og stemmegivning og sakspapirer som aldri er lagt ut. Saken er ikke lagt frem for regionen for innspill, uttalelse fra fylkesopplæringsnemda ble heller ikke tatt med som en del av saksbehandlingen.

– Fylkesstyret i Ap stemte for å sette i gang Vg1 på Dombås, med sju mot to stemmer. Det er ikke akseptabelt at interne vedtekter i partiet åpner for sololøsninger fra komiteleder i Fylkeskommunen, tordnet ordføreren.

Ingen helhet

I brevet blir det også fremhevet at Dombås videregående er en kostnadseffektiv og fremtidsrettet skole. Det stilles også spørsmålstegn ved forskjellsbehandlingen av skolestedene på bakgrunn av elevantall. I inneværende skoleår har avdeling Otta 50 elever på studiespesialisering, mens Dombås har 71. Neste år vil Otta gå opp til 65 elever, mens Dombås ender på 56, dersom Vg1 startes opp. Årets antall avgangselever er rekordlavt, og tar seg opp igjen allerede fra neste år.

– Komitelederen snakker om en helhetlig vurdering. Det de har gjort er i alle fall ikke noen helhetlig vurdering, sa Frich oppgitt.

Stiller seg bak

Brevet avsluttes med en forventning fra kommunestyrene om at saken skal finne en respektabel løsning snarest.

– Jeg kritiserer våre egne med dette brevet, men det gjør jeg med rak rygg, og håper de andre partiene også stiller seg bak uttalelsen, oppfordret Frich.

Også Fred Arne Hessen (H) var oppgitt over enkelte av sine partimedlemmer.

– Noen i Høyre har snakket sammen, men ikke involvert oss andre. De har ikke snakket med meg, ei heller Hanne Velure eller gruppelederen vår. Jeg skal ikke si hva jeg mener, men de har ikke gjort det jeg ville gjort, i alle fall, sa han.

Det ble satt frem flere sterke meninger i forbindelse med skolesaken, og samtlige kommunestyremedlemmer stilte seg bak uttalelsen. Det samme gjaldt i Lesja kommune, der brevet var oppe til drøfting samme kveld.

Hverken ordfører Bengt Fasteraune eller de andre kommunestyremedlemmene vil gi opp muligheten for Vg1 på Dombås til høsten. Foto: Monica Hjelle