Lesja er på 22. plass i Oppland, og nummer 311 i landet. Dovre er rangert som nummer 23 i Oppland, og nummer 315 av landets kommuner. NHOs kommune -NM rangerer kommunene på 21 punkter, etter attraktivitet og lokal vekstkraft basert på forhold ved næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommunal økonomi. Tallgrunnlaget er fra 2015. I 2010 var Lesja oppe på 260. plass i NHOs kåring. To år etter var kommunen å finne på 328. plass og gjør i år et stort byks opp. Dovre var oppe på 276. plass i fjor, men faller altså nedover lista i år. Det er Sola kommune i Rogaland som ligger på topp i kåringen. Loppa kommune i Finnmark kommer dårligst ut. Lillehammer kommune kommer best ut i vårt fylke, med en 45. plass på landsbasis. Av kommunene i regionen er det Vågå som har øverste plassering, som nummer 12 i fylket.

Mange fagprøver

Dovre er under landsgjennomsnittet når det kommer til sykefravær, Lesja ligger på snittet. Begge ligger over snittet når det gjelder antall uføre. Det er få unge i arbeid i kommunene, i forhold til eldre arbeidstakere. Dovre ligger på landssnittet når det gjelder antall arbeidsledige, Lesja ligger under snittet. Det er likevel en sterk forbedring å se i Dovre de tre siste årene. Når det gjelder utdanning ligger begge kommunene høyt over landssnittet når det gjelder antall fagprøver, men langt under når det gjelder minst fire års høyrere utdanning. Det er kanskje ikke så overraskende. Det som er mer interessant er at Lesja havner på sjette plass i fylket når det kommer til sysselsatte med universitets- og høgskoleutdanning i natur­viten­skapelige, håndverks- og tekniske fag, mens Dovre er på 23. plass.

Under snittet

Når det gjelder befolkningsvekst ligger Dovre litt under snittet. Etter å ha en boom fra 2013 til 2014, ble det nedgang i 2015. Lesja ligger under snittet, på en 412. plass av landets kommuner. Det er en svak økning etter bunnoteringen på 426. plass i 2014. Da hadde det vært en bratt nedgang fra 221. plass i 2010. Årsakene til forskjeller og endringer går NHOs kåring ikke inn på.

NHOs kommunebarometer viser kommunenes utvikling. (Skjermdump nho.no)